Almaregården

Almaregården- En dröm växer fram

Sidan är under uppbyggnad!! (Jo jag vet! Det har stått så länge. Jag ska fortsätta historien och lägga in massor med bilder. Snart kära läsare....)

Det började med en dröm om att vi båda, Christina och Peter, skulle skapa en arbetsplats hemma på gården. Vi ville arbeta tillsammans och göra vårt stora intresse, blommor och trädgård, till vårt arbete. Vi ville skapa en oas, ett lugnt och harmoniskt ställe för oss att arbeta i och för våra kunder att njuta av. Vi sadlade om knappt halvvägs i arbetslivet. Christina som tidigare arbetat på kontor utbildade sig till florist på Ingvar Strandhs floristutbildning. Peter sade upp sig från sin tjänst som marknadschef på ett industriföretag och utbildade sig inom trädvård, beskärning och trädgårdsdesign.

Vi byggde en annorlunda Blom och Trädgårdsbutik, såsom vi ville ha det. Vi planterade drygt 100 träd för att gården skulle återfå sin gamla prunknande grönska. Den som tyvärr försvunnit efter att nästan 250 sjuka almar tagits bort. Vi renoverade den gamla Rättarbostaden och till sist så byggde vi ett nytt hönshus och anlade en fruktträdgård med 40 fruktträd. Ett litet ekosystem där hönsen göder fruktträden och vips så får vi de bästa äggen och massor med fin frukt (om några år) och så fick vi 50 lyckliga hönor som sällskap. Och nu 10 år senare är alltihop klart! Men vår resa fortsätter. Välkommen att följa vår resa så här långt!

Ett stort tack till alla de, framför allt Peters pappa Ingvar, som gav järnet för att vår dröm skulle bli verklighet. Tack också till de personer och myndigheter som inte var fullt så entusiastiska och supportande. Det finns inget som stimulerar så mycket som känslan av "jag skall minsann visa dom...".

ren-butik_1ren-butik_2

En blomsterbutik växer fram i det gamla kostallet. Året är 2005 och vi har precis slängt ut julen därhemma. Vi fortsätter städandet i kostallet och börjar renovera på direkten.

ren-butik_3ren-butik_7

Till påsken samma år så var det färdigt. Påsken kom tidigt 2005, redan i mars.

 

ren-butik_5ren-butik_6

Verksamheten började i liten skala.

ren-butik_10ren-butik_11

Planteringar anläggs och träd planteras.  Gräva, gräva, gräva.

ren-butik_13ren-parken_3

Var kommer all stenen ifrån?  Även inne i gårdens park behövs det massor med träd. Här har almsjukan varit mest skoningslös.

 

tradtransport

Träden levererades på 3 stycken 18 meters trailers veckan efter midsommar 2007. Planteringen startat omedelbart. Sista trädet är i marken i slutet av oktober samma år. Ingen spade bruten men ryggen värker. I november ringer man från kommunen och säger att vi förmodligen har en vattenläcka. Det är den enda rimliga förklaringen till att vår vattenförbrukning ökat med 700m3........

Efter att cirka 100 nya träd planterats så börjar vi arbetet med att renovera den gamla Rättarbostaden i januari 2012.

rattarb_1rattarb_3

Tidigare verkstad blir nu kök.           Pappa Ingvar i dammet. Nu börjar det!
Här bli så småningom en matplats.

rattarb_4rattarb_5

Stallfönstret tas bort och är numera entré. Håltagning mellan sovrummet och köket.
Herregud vad den maskinen var tung. Den natten sov jag gott. Jag tror jag somnade med arbetskläderna på.

rattarb_6rattarb_7

Igenom!                                               Skall bli entré.

rattarb_8rattarb_9

Valv mellan allrum och kök.                    Christina bilar upp samtliga golv i lägenheten.

rattarb_13rattarb_10

Golvet i blivande badrummet uppbilat, nu är det bara grävningen kvar. Undrar vad som finns under?

rattarb_16

Hoppsan!. En gammal husgrund dyker upp på 1,5 meter djup. Landsantikvarier pratade om att det låg en annan gård här på 1600-talet...... Stenarna fick ligga kvar.

rattarb_15rattarb_17

Gräva, gräva, gräva.                                     Känns som en exotisk arkeologisk utgrävning.

rattarb_18rattarb_20

Blivande allrum. 1 meter under färdigt golv                En paus. Katten Moa hälsar

rattarb_19

Pass på tröskeln. Gamla entrén. Numera vädringsdörr.

rattarb_11

När avloppsrören grävts in så är grävningsarbetet klart. I rättarbostaden grävdes drygt
100 ton jord och sten ut för hand och rullades ut med rullebör (skånska för skottkärra) på åkern utanför. Grävningen tog 8 veckor och det är nu sportlov 2012.

rattarb_21

Dagen efter kommer 60 ton makadam och grus för att fylla upp med. Fram med spaden igen.

Fortsättning följer! Ja ja. Det är Juli 2017 och det har verkligen hänt mycket här sedan sportlovet 2012. Du ska få se och läsa om fortsättningen.