Almaregården

Julutställning "Julen är magisk på Almaregården" 11/11 -23/12 2020



julbild1

För 13:e året håller vi vår lantliga julutställning här på Almaregården. Juluställningen har öppet till den 23:e December.

I ladan har det mesta av våra trädgårdsartiklar ersatts av julens alla blommor. Hyacinter och amaryllis samsas med personligt utvalt julpynt och pysselsaker. Kransar, stearinljus och julgranar. Här hittar du det mesta du behöver för att smycka ditt hem till alla kalasen i advent och jul.

Almaregårdens julgranar kommer den 25/11 från en skånsk odlare och finns bland annat i "slottskvalitet". Vackrare kan en julgran inte bli. Vill du ha en mindre gran i kruka eller en vanlig kungsgran eller väldoftade rödgran, så finns det också. Vi erbjuder även hemtransport av din julgran, så slipper du smutsa ner bilen! (Gäller Höllviken, Kämpinge, Räng, Rängsand, Ljunghusen, Skanör, Falsterbo, Skåre, Stavstensudde, Skegrie)

 

2020 års glöggsorter på Julinspirationskvällen är:

 

Håkans Farmors-Mors Julkorv (Julinspirationskvällarna 2020)

Ingredienser 6 kg korv

Tänk på hygien och att ingredienserna är väl kylda. I övrigt hänvisas till vår film.


Riksarkivets Julmumma  (Julinspirationskvällarna 2020)

För att vi ska få med alla juliga smaker i mumman gör vi först en syrup baserad på julöl och kryddor, som vi sedan blandar med brandy, julöl och julmust. (Vi använder konjak och Porter)

Ingredienser

  • 4 cl Mumma-syrup, recept nedan
  • 2 cl Brandy/Konjak
  • 15cl Julöl/Porter
  • 15 cl julmust
Gör så här:
Blanda i ett stort glas, eller gör en kanna. Först syrup och brandy/konjak, sen öl och julmust. Försök att vinkla glaset, eller kannan och häll försiktigt så att det inte skummar över. Drycken är godast a´ la´minut och ska avnjutas kall.
Mummasyrup

Ingredienser

  • 2 liter julöl/Porter
  • 2 kg strösocker
  • 80 gram kanelstång
  • 40 gram Grön kardemumma, hel.
  • 40 gram kryddnejlika, hel
  • 30 gram långpeppar
Gör så här:
Blanda allt i en kastrull och rör om tills sockret inte längre ligger på botten. Koka upp och låt sjuda i en timme. Sila sedan av kryddorna och låt syrupen svalna innan du börjar blanda. Hållbarheten på denna syrup är väldigt lång förutsatt att den får svalna helt innan den buteljeras.
Not. Grön kardemumma och långpeppar är gammeldags kryddor som kan vara svåra att få tag på. Sök på internet, så får du träffar på ett antal kryddbutiker på nätet som säljer.

 


Peter & Håkans Äggtoddy (Julinspirationskvällarna 2019)

Ingredienser

  • 3 1/2 dl mjölk
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1 kanelstång
  • 1 krm malen muskotnöt
  • 1 vaniljstång
  • 3 äggulor
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 clementin
Smaksättning
  • mörk rom

 

Gör så här

Blanda mjölk, grädde, kanel och muskot i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Rör i vaniljstång och frön i kastrullen och koka upp under omrörning.
Vispa äggulor och socker vitt och luftigt i en bunke.
Lyft upp kanel- och vaniljstången ur gräddmjölkes-blandningen.
Vispa ned äggblandningen.
Smaksättning: Blanda i ev. smaksättning och häll upp i glas. Riv över clementinskalet och servera.
Peter & Håkans senap (Julinspirationskvällarna 2019)

Ingredienser:
2 delar bruna senapsfrön
1 delar gula senapsfrön
Vatten
1 skvätt vit balsamvinäger - efter smak
Honung efter smak
Senapsfröna mals, företrädesvis med senapskula i en rundbottnad skål. Annars går det med mortel också.
När senapsfröna är malda till ett fint mjöl, spädes med vatten. Lite i taget. Tills du fått en bra senapskonsistens. Malningen med senapskulan förtsätter en stund. Nu börjar ögonen rinna, då är det klart!
Blanda i vit balsamvinäger, lite i taget för att få en syra. Balansera med honung för att få en sötma. Klart!
Förvaras i en sluten burk i kylen.

Peters ris a la Malta, cirka 8 portioner (Julinspirationskvällarna 2018)

Först gröten

1 ½ dl grötris (Jo det stämmer det ska vara så lite ris)

1 L standardmjölk

1 kanelstång

1 ½ dl strösocker

1 nypa salt

1 vaniljstång, delad och urskrapad.

50 gram smör

 

därefter

2-5 dl vispgrädde efter tycke och smak

½ dl apelsinjuice

rivet skal av en apelsin

1 tsk vaniljsocker

1 msk florsocker

 

till garnering

apelsinskivor

mald kanel

 

 

Gör så här

Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna för gröten, förutom smöret och koka på svag värme under lock, i ca. 30 minuter.

Rör om då och då. Det bränner lätt vid.

Rör i smöret och kyl ner gröten med locket på.När gröten är nykokot så är den påtagligt lös. Gröten sätter sig och blir tjock och krämig efter kylning.

När gröten svalnat tillsätter du apelsinjuice, rivet apelsinskal, vaniljsocker och florsocker i gröten.

Vispa grädden löst och vänd ner i gröten. Använd grädde efter tycke och smak.

 

 

Klicka här för att se filmen i flash >>