Almaregården

Växter

I butiken hittar du allt från traditionella växter för hemmet och trädgården till det mer exotiska, som olivträd och citrusträd.(Citrus och oliv endast under sommarsäsong). I vårt växtcenter hittar du ett stort urval av perenner, örter, pioner, klätterväxter, gräs och säsongens blommor.

Samtliga perenner och örter odlas på friland i Skåne och är präglade för att trivas i vårt klimat.

Vi har också ett stort sortiment av fruktträd med äpple,päron,plommon, körsbär och persika. Här finns också upp till 6 år gamla äppelträd (stora träd) samt spaljeträd.

På våren och försommaren är vårt sortiment som störst, då har vi nästan 300 olika sorters växter i vårt växtcenter.


Flowers

Olivträd

Olivträden på Almaregården har genom åren blivit en av våra specialiteter. Vi brukar ha ett antal olika storlekar och prisklasser hemma under sommarsäsongen.

Olivtrad

Skötselråd för ditt olivträd

Ett olivträd trivs bäst utomhus där ljuset och luftfuktigheten är rätt. Olivträden bör tas in under vintern eftersom de normalt inte tål vårt vinterklimat. Vårt råd är att förvara olivträdet utomhus, så snart risken för kalla frostnätter försvunnit.

Lite gödning till olivträdet i samband med vattning gör att det trivs och mår bra. Vanlig flytande växtnäring går bra. Plantera om möjligt om trädet vartannat år, med ny jord och mer plats för rötterna, så skall du se att det belönar dig med att växa ändå mer.

Vill du hålla inne kronans storlek så går det bra att klippa trädet när grenarna börjar spreta iväg för mycket. Normalt till midsommar.

Till hösten är det så dags att ta in det igen. Vårt råd är att ge trädet den första natten av frost så att det vet att det är vinter. Därefter förvaring svalt och ljust. Gärna 5-10 grader om möjligt. Glöm då inte bort att ge trädet en skvätt vatten vid några tillfällen under vinterförvaringen. Trädet behöver inte några stora mängder vatten, eftersom det inte växer under denna svala vinterförvaring. Men rötterna får aldrig torka.

Det händer ibland att olivträdet ser rätt "visset" ut efter vinterförvaringen. Detta kan bero på bland annat torka, för lite ljus eller för torr luft. Kanske fick det mer än lite frost i höstas. Skrapa lätt med nageln på en gren. Är det grönt under så är det liv i trädet och det behöver bara lite mer tid på sig innan det vaknar för våren. En kraftig beskärning av kronan, kanske så mycket som en tredjedel, brukar sätta fart på trädet igen. Vatten, gödning och en omplantering brukar också kunna väcka ett vintertrött olivträd.